Een mondmasker veroorzaakt maskne

dec 11, 2020

Sinds 1 december zijn we verplicht om een mondkapje te dragen op veel plekken. Onze zorgverleners dragen ze zelfs de hele dag door en hebben vaak weinig tijd om ze te verwisselen. Het langdurig dragen van een mondkapje kan zorgen voor huidirritatie of huidproblemen verergeren zoals acne of eczeem. De verergering of het voordoen van acne door het dragen van een mondkapje wordt ook wel maskne genoemd.

Het dragen van een mondmasker is geen pretje: het is warm en kan jeuken veroorzaken. Inge van der Meulen is medisch schoonheidsspecialist en krijgt steeds vaker mensen met huidproblemen door het dragen van een mondkapje in haar salon. “We zien bestaande klachten van acne verergeren en nieuwe klanten ermee verschijnen.”

Wat gebeurt er dan precies onder zo’n mondkapje? Van der Meulen: “We noemen dat ‘maskne’ en dat wordt met name veroorzaakt door wrijving tussen het gezicht en het masker en het feit dat sommige mensen reageren op bepaalde chemicaliën waarmee het masker is geïmpregneerd.” “Daarnaast is er nog de reguliere acne-uitbraak die sowieso heel vaak voorkomt in dit gebied bij sommige mensen, maar nu wordt verergerd doordat het mondkapje zorgt voor een vochtig, afgesloten klimaat”, aldus Van der Meulen. “Een heerlijk ’terrarium’ voor de zogenoemde Propionibacterium acnes bacterie om zijn gang te gaan met acne als gevolg.”

Je kunt Maskne krijgen doordat de huid door de mondmasker veel meer wrijving veroorzaakt dan normaal. Door deze wrijving wordt de huidbarriere verstoord en de beschermende huidolie en vetten door het masker geabsorbeerd. De combinatie van een vochtige omgeving door de ademhaling en de wrijving zorgen voor een omgeving waarin bacteriën en gisten meer kunnen groeien.

Bronnen:

Acne door het dragen van een mondmasker

Maskne: onder vochtige, warme mondmaskers woekert acne

Share This